Posted on

Kako dan žena (8. marec) praznujejo po svetu?

8. marec dan žena

Mednarodni dan žena, ki ga že več kot 100 let praznujemo 8. marca. Čeprav gre za mednarodni dan, ga vsaka država praznuje na malo drugačen način.

5 dejstev o mednarodnem dnevu žena

1. Leta 1909 je 15.000 žensk protestiralo v New Yorku za prvi nacionalni dan žena. Borili so se za delavske in volilne pravice.

2. Leta 1910 so udeleženke mednarodne konference delavk soglasno izglasovale mednarodni dan žena.

3. Mednarodni dan žena so prvič počastili marca 1911. Datum je bil določen na 8. marec dve leti pozneje.

4. Združeni narodi so mednarodni dan žena prvič praznovali leta 1975.

5. Leta 2011 je mednarodni dan žena praznoval 100. obletnico. Praznovanja so potekala v Avstriji, na Danskem, v Nemčiji in Švici; iste države, ki so organizirale prvi dogodek 100 let prej.

Za vas smo zbrali najzanimivejše običaje praznovanja ob dnevu žena po svetu.

Italija

V Italiji se mednarodni dan žena imenuje La Festa Della Donna. Praznuje se predvsem s podarjanjem svetlo rumenih cvetov mimoze. Na sam dan se šopki cvetov v sončnem odtenku prodajajo na skoraj vsakem uličnem vogalu v Italiji, z idejo, da ljudje počastijo ženske v svojem življenju tako, da jim podarijo te rože, ki veljajo za simbol ženske moči in občutljivosti.

Kitajska

Na Kitajskem je 8. marec državni praznik že od leta 1949. Mnoga podjetja zaposlenim na mednarodni dan žena ponudijo poldnevni dan, da lahko popoldne preživijo v praznovanju.

Večna zlata vrtnica
Odlična izbira za vsako žensko na poseben dan.


Združeno kraljestvo

Dogodek Women of the World (vključno z mednarodnim dnevom žena), ki poteka v Londonu tri dni, združuje aktivistke, predavateljice in zabavljače, da bi obravnavali globalna vprašanja, ki zadevajo ženske. WOW, ki se je začel v Združenem kraljestvu, zdaj vključuje sestrske festivale v različnih delih sveta s prepletenimi govori, razpravami, sprehodi, filmi, razstavami, delavnicami, zabavnimi teki in še več.

Rusija

Najpogostejši način, kako se Rusi spominjajo tega dne, je obisk družine, večerja in kozarec šampanjca. Rože, čokolado, pesniške razglednice in druga prijetna darila podarjajo moški in ženske svojim materam, ženam, babicam, sestram in hčeram. Ob 8. marcu je najpogostejše darilo rože, med katerimi so najbolj priljubljene rumene mimoze in vrtnice.

Nemčija – Berlin

24. januarja 2019 je berlinski parlament izglasoval, da mednarodni dan žena, znan kot Frauentag, postane državni praznik. To pomeni, da so delavci v nemški prestolnici, edini v državi, ki ta dan priznava kot državni praznik, dobili prost dan.

Vrtnica s prstanom
Eleganten srebrni prstan za vsako žensko ob vsaki priložnosti.

Poljska

Na Poljskem so do druge svetovne vojne socialistične vlade dan žena uporabljale za promoviranje podobe ženske kot vodilne dame dela, ki podpira svojo državo. V tistih letih je bilo to obvezno praznovanje na delovnih mestih in v šolah. Ženske so prejele nageljne in druge izdelke, ki jih je bilo takrat na splošno težko najti, kot so hlačne nogavice, brisače ali kava. Danes je najbolj priljubljeno darilo tulipan. Ko se ženske na ta dan srečajo z moškimi, ne glede na to, ali gre za njihovega šefa, sodelavca, prijatelja ali očeta, običajno lahko računajo na simbolični tulipan. V večjih mestih najdete mlade moške s šopki tulipanov, ki jih na ulicah delijo ženskam.

Bolgarija

Dandanes je praznik predvsem praznovanje in izkazovanje spoštovanja vsem ženskam, še posebej materam. Ženske prejmejo rože, čokolade in voščilnice od svojih ljubljenih. V šolah bi otroci svojim učiteljem podarili rože ali ročno izdelane voščilnice, v razredu pa izdelajo voščilnice, ki bi jih nato podarili svojim mamam. Mnoga podjetja celo kupijo rdeče vrtnice za vsako svojo zaposleno, po možnosti v kombinaciji s kartico!

Argentina

V Argentini mednarodni dan žena praznujejo že od začetka 20. stoletja. Podobno kot Rusija in Italija, država slavi ženske s podarjanjem in prejemanjem rož in drugih daril. Vendar pa so v zadnjih petih letih v Argentini okoli mednarodnega dneva žena potekali tudi protesti za enakost spolov, pri čemer so ženske marširale za enakost spolov, konec femicidov in reproduktivne pravice.

Čile

Dan zaznamujejo pohodi po več mestih, zlasti v prestolnici Santiagu, pri čemer protestniki nosijo zelene robčke, ki simbolizirajo njihovo podporo spolnim in reproduktivnim pravicam. Prisotni so tudi napevi, bobnanje in celo dovršeni kostumi.

Moški, pozor, tukaj boste našli popolno darilo za vašo ljubljeno

Nepal

Mednarodni dan žena je v Nepalu označen kot uradni praznik, tako da imajo ženske dejansko prost dan.

Avstralija

Avstralci že desetletja praznujejo mednarodni dan žena, čeprav so pohodi postali še posebej razširjeni od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Sam dan poteka po vsej državi z različnimi panelnimi razpravami, zajtrki in dogodki, na katerih nastopijo ugledne ženske na svojih področjih, ki javno govorijo in pozivajo k večji zastopanosti, enakosti in raznolikosti na vseh področjih.

Savdska Arabija

Kraljevina Savdska Arabija je šele leta 2017 prvič obeležila dan žena. V naslednjih letih je Savdska Arabija marca gostila praznovanje dneva žena, ki sovpada z mednarodnim dnevom žena.

V nekaterih državah, kot so Makedonija, Uzbekistan, Srbija in Albanija, je dan žena združen praznik, ki ga praznujejo skupaj z materinskim dnevom.

*kupon kodo lahko unovčite na vse tudi že znižane izdelke iz kategorije DAN ŽENA

Slovenija

Rdeč nagelj, bombonijera, ali pa še parfum in steklenica rdečega vina, tega se bodo spomnile starejše generacije žensk v Sloveniji. Danes se sicer vedno bolj nagibamo k rdečim vrtnicam, pa vendar se opaža porast praktičnih skromnih darilc. Darila, ki ga lahko ženska večkrat uporabi in nosi tisto posebno sentimentalno vrednost.

Takšna mala darilca lahko najdete tudi pri nas. Tukaj so TOP 3 izdelki, ki jih moški najraje kupijo svoji najdražji ob njihovem prazniku.

DARILO ZA PUNCO – SREBRNA VERIŽICA HEART
DARILO ZA PUNCO – ZAPESTNICA MADONNA
VERIŽICA S HOROSKOPSKIM ZNAMENJEM